Kesihatan Itu Kekayaan

Friday, September 16, 2011

Protein boleh bantu bakar lemak..

Protein amat membantu dalam usaha menurunkan berat badan. Protein merangsang penghasilan hormone Glukagon.

Apakah fungsi hormone glukagon:

1-     menaikkan paras gula dalam darah
2-     mengaktifkan proses pembakaran
3-     menukarkan protein dan lemak kepada glucose
4-     memastikan lemak digunakan sebagai tenaga
5-     mengurangkan pengeluaran kolesterol
6-     memastikan buah pinggang mengeluarkan air daripada badan
7-     memastikan dinding arteri kembali normal
8-     merangsang kegunaan lemak kepada tenaga

Hormon glukagon memastikan paras gula stabil. Jika kekurangan protein paras gula akan jatuh dari paras normal. Kesan daripada ketidakstabilan gula dalam darah ialah, rasa cepat lapar, yang akan membuatkan kita makan lebih banyak.

Protein boleh didapati dari telur, daging lembu, ayam, kekacang tetapi hakikatnya amat sukar untuk memastikan ianya dapat diserap ke dalam badan secara optimum. Proses memasak juga memusnahkan enzim-enzim penting yang diperlukan oleh badan. Telur ayam, ayam dan daging lembu yang diternak secara komersial biasanya di suntik dengan antibiotik dan diberi makan makanan telah diproses. Jika mahukan sumber protein yang natural, cuba dapatkan ayam organik, daging lembu organik, telur organik. Harganya agak mahal dan sukar didapati.

Faktor kejayaan pengurunan berat badan ialah mengetahui tentang kawalan hormone. Seimbangkan pengambilan karbohidrat dan protein pasti hasilnya tidak mengecewakan. Sekiranya pengambilan makanan seharian yang seimbang masih tidak memberi impak, cubalah ambil ESP, iaitu rumusan protein daripada kacang soya, semestinya tiada kolesterol, non genetically modified, dihasilkan dalam kawalan suhu yang rendah supaya enzim-enzim penting terpelihara dan semestinya halal dan hanya ekslusif bagi Shaklee.


Bagi yang dah mencuba ESP Shaklee kalian pasti boleh merasai BERBALOI mendapatkannya! Bagi yang belum, jangan tunggu... ianya setanding dengan harga yang dibayar.klik sini ya untuk resipi ESP yang  lawat


Sekiranya anda berminat untuk mencubanya Anda boleh hubungi saya 012-3466 986 atau
email saya di norwina@smskb.edu.my untuk dapatkan harga yang cukup istimewa


Mama:“Permintaan yang paling disukai Allah daripada hamba-Nya ialah meminta dianugerahkan kesihatan yang sempurna.”