Kesihatan Itu Kekayaan

Friday, February 8, 2013

Wahai Ibu..Fahami dengan betul Konsep Asas Penyusuaan


Assalamualaikum ...hari nie Mama Ina  nak share sesuatu Info yang sangat berguna buat semua bakal Ibu serta Ibu  yang sedang Menyusukan Khalifah Allah ..
Wahai Ibu Fahami dengan betul dan Jelas Konsep Asas penyusuan 
Konsep Asas Penyusuan 
"Lebih kerap payudara dikosongkan maka lebih banyak susu yang dihasilkan"
dengan syarat
1.si ibu sihat dan menjaga pemakanannya2.i ibu memastikan pengambilan air secukupnya demi menggantikan cecair yang keluar untuk menghasilkan susuibu.
3.Si ibu tenang , emosinya stabil dan BEBAS dari sebarang tekanan dalaman atau luaran [ keluarga atau pejabat]
4.Elakkan berdiet kerana ibu yang menyusu memerlukan tambahan kalori.

-Pam dengan konsisten setiap 3 jam atau kerapkan bayi menyusu untuk menghasilkan ransangan kepada payudara untuk menghasilkan lebih susu. Jangan sesekali tidak mengepam atas alasan payudara tidak bengkak. Jarak sesi perahan yang terlalu jauh iaitu melebihi 3 jam boleh menyebabkan penghasilan susu akan mula merosot dan lama kelamaan susuibu akan kering.

-Minum sekurang-kurangnya 3L air sehari...ini kerana air diperlukan untuk penyerapan vitamin dengan lebih menyeluruh.

-DOA yang berterusan. Doa ini yang membantu keyakinan kita kepada Allah kerana dengan izin Allah jualah rezeki susuibu itu mengalir dengan lebih banyak.


Kita juga perlu tahu komposisi nutrien utama dalam susuibu ialah protein, diikuti kalsium dan vitamin serta zat galian lain. Maka si ibu disarankan memastikan pengambilan protein serta kalsium yang mencukupi disamping vitamin dan galian lain demi membantu penghasilan susuibu dengan lebih lancar. Keperluan protein dan kalsium yang mencukupi memang benar-benar membantu melancarkan penghasilan susuibu. Lagi banyak yang diperah maka lebih banyak yang akan dihasilkan terutama apabila penghasilan susuibu sangat lancar.

Apa Fungsi Vitamin bagi Ibu Menyusu?
Vitamin hanya membantu ibu kekal sihat, bertenaga, aktif, mood yang sihat, bebas dari sebarang tekanan. Vitamin ini secara langsung memperkayakan nutrisi yang terdapat dalam susuibu. Bila ibu sihat dan bebas dari tekanan maka secara langsung membantu menjayakan penyusuan.

SET VITAMIN UNTUK IBU BREASTFEEDING 3M

Penyusuan Yang Sangat POPULAR ! KHASIAT BAGI SETIAP VITAMIN YANG TERKANDUNG DALAM SET PENYUSUAN

 Vitalea with iron formula : memastikan ibu cukup iron agar tidak mudah pitam atau rasa pening disebabkan kurang darah. Penting untuk pembesaran bayi yang disusukan. Kekurangan iron boleh menyebabkan berat bayi tidak selari dengan pembesarannya.

Bcomplex: membantu ibu cergas, dan ceria,menstabilkan emosi ( membantu penghasilan oksitosin dengan lebih baik bila si ibu itu dalam keadaan tekanan yang terkawal)

Vitamin C: membantu ibu mengatasi tekanan yang dilalui. untuk sistem imun ibu dan anak.

 Alfalfa sebagai Booster, tapi awas ada kesan ceret beret kalau makan banyak. Kalsium: utk pembentukan darah, pembetukan saraf dan tulang serta gigi si anak. Ibu memerlukam kalsium untuk memastikan tiada risiko mendapat osteoporosis bila tua kelak. 

ENERGIZING SOY PROTEIN (ESP) Protien sangat perlu untuk pembentukan sel. Sel kita terbentuk dari protien. Badan memerlukan 9 asid amino ( protien ) yang tidak dapat dihasilkan dari badan. Sel yang sihat terbentuk dari protien yang seimbang. 
Tidak dinafikan pengambilan supplement tertentu akan menyebabkan si ibu merasa payudara cepat penuh dan ada juga yang melalui bengkak susu seperti dalam pantang walau anak sudah melebihi 6 bulan menyusu. Namun tetap kena berpegang prinsip asas penyusuan.

Bagi anda yang ada kekangan menyediakan makanan mengikut pyramid makanan, boleh cuba mengambil makanan tambahan demi menjayakan penyusuan namun perlu diingat, konsep asas penyusuan perlu diutamakan. 

Klik di sini untuk  lSET IBU MENYUSU 3M

TESTIMONI 
Hasil  mengepam   untuk 1 sessi berjaya kumpul 12oz

Susu lebih Pekat selepas mencuba SET 3M 

Ramai yang telah mencuba dan dapat merasakan kesihatan dan pemulihan dalam masa lebih cepat.Anda boleh dapatkan sekarang dengan Harga Runtuh yang sangat Menjimatkan 
Saya adalah Pengedar Sah Shaklee anda..dan membuat penghantaran ke seluruh Malaysia.Konsultasi disertkan untuk mereka yang mendapat produk dari saya sahaja.dan anda boleh gunakan ID saya:830029untuk membuat sebarang pembelian di Cawangan Shaklee berdekatan anda.
Selain produk ini ada lagi produk-produk menarik yang patut anda cuba seperti set Penyusuan, Set Kehamilan, Pakej untuk kaum adam, kaum hawa, kanak-kanak, warga tua dan yang lebih menarik saya menawarkan konsultasi percuma serta penghantaran yang tidak membebankan anda. Jika anda perlukan panduan pemakanan dan konsultasi, boleh hubungi saya ok :)
JOM BERUBAH! SIHAT BERSAMA SHAKLEE
Info Pembelian

Sebagai customer, anda layak untuk mendapatkan:
i. Konsultasi PERCUMA secara berterusan selepas pembelian
ii.Jadual Pengambilan Vitamin akan di berikan selepas pembelian di buat
iii Penghantaran Shaklee Penang ,Kedah , Perlis ,Perak , dan Seluruh Malaysia,Indonesia,China dan Taiwan juga servis COD Kawasan Kepala Batas,Sungai Petani,Bertam ,Butterworh,Bukit Mertajam ,Seberang Jaya

Untuk Maklumat lanjut tentang keahlian /Pembeliaan produk@menjana pendapatan dari rumah boleh berhubung dengan kami melalui Perunding Vitamin Anda
♥ Shaklee Independent Distributor 
♥ Contact No : 012-3466 986
♥ Emel : wina.mh@gmail.com
LIKE MY FanPage: Vitaminsihatcantik