Kesihatan Itu Kekayaan

Monday, December 19, 2011

Owhhh Obesiti..Semuanya Bermula dari Pemakanan Yang Tidak Sihat

Pemakanan sangat penting untuk kita. Tak makan, dari mana nak dapat tenaga untuk hidup. hanya dengan makan sahaja kita boleh meneruskan hidup di dunia ni. TAPI, tak bererti kena makan kita boleh makan somborono je. Ada tata tertib yang perlu kita jaga. Tak jaga, makanan tu yang akan membunuh kita dalam diam! Tak takut ke ngan OBESITI seperti gambar nie????


Kali ni saya akan kongsi ciri pemakanan yang tidak sihat yang sangat sedih – ramai yang kita lakukan!

Makan secara berlebihan
Ramai yang suka makan. Tak salah kalau suka makan. cuma apabila makan, pastikan jangan lebih dari jumlah yang sepatutnya kita makan. Ni tak, pagi-pagi dah bedal nasi lemak 3 bungkus, kesiannnn kat perut tu!

Makan tidak mengikut waktu makan
Perut ni organ yang sangat penting dan perlu dijaga. Cara paling mudah untuk jaga adalah kena jaga waktu kita makan. Maksudnya pagi, tengahari dan malam tu kena ada waktu yang sama untuk kita makan. Barulah perut terjaga

Makan makanan tinggi gula
Kuih kat Malaysia sangat banyak. sebut je apa jenis kuih, semua ada! kuih biasanya untuk jadikan ia sedap, kena buat manis. haaa, manis terlampau ni yang bahayanya. kena kurangkan, nanti muda-muda lagi dah kena kencing manis!

Makan makanan tinggi garam
Dalam masakan, memang kena kurangkan pengambilan garam. biasanya tak masin ni tak sedap la ye? lepas ni memang kena berubah, kurangkan masin, garam biasanya ambil banyak, memang kena kurangkan dah! Kalau boleh (memang kena!) ambik kurang dari 1 sudu teh je sehari. ok?

Makan makanan tinggi lemak dan kolesterol
Makanan yang kaya dengan lemak dan kolesterol ni tak lain tak bukan adalah makanan ringan yang berlambak kat sekitar kita ni. KFC, McD, Pizza, sebut je apa, semua kaya dengan lemak dan kolesterol. Bukan tak boleh makan, cuma kena hadkan. sebulan sekali mungkin.

Sekarang semuanya bergantung pada diri anda. Anda yang berhak untuk meningkatkan Tahap Kesihatan Anda. KINI Pilihan ditangan anda..Konsultasi bersama saya adalah PERCUMA..


Info Pembelian

Sebagai customer, anda layak untuk mendapatkan:
i. Konsultasi PERCUMA secara berterusan selepas pembelian
ii.Jadual Pengambilan Vitamin akan di berikan selepas pembelian di buat
iii Penghantaran Shaklee Penang ,Kedah , Perlis ,Perak , dan Seluruh Malaysia,Indonesia,China dan Taiwan juga servis COD Kawasan Kepala Batas,Sungai Petani,Bertam ,Butterworh,Bukit Mertajam ,Seberang Jaya

Untuk Maklumat lanjut tentang keahlian /Pembeliaan produk@menjana pendapatan dari rumah boleh berhubung dengan kami melalui Perunding Vitamin Anda
♥ Shaklee Independent Distributor 
♥ Contact No : 012-3466 986
♥ Emel : wina.mh@gmail.com
LIKE MY FanPage: Vitaminsihatcantik