Kesihatan Itu Kekayaan

Saturday, August 21, 2010

Didik Anak 4 tahun Berpuasa

Syukur Alhamdulillah Ramadhan datang lagi...
Ya Allah kepadamu kami beriman
Keranamu kami berpuasa
Di bulan ini bulan yang mulia
Kami mohon rahmatmu dan keampunanmu Ya Allah

Bagaimana dengan hari pertama anda berpuasa?
 kenapa baru hari ke 10 saya bertanya? jawapannnya mudah, saya baru selesai menarik nafas lega kerana peperiksaan Trial SPM anak didik saya baru selesai..bunyi macam sayalah calon SPM 2010..saya sangat  RISAU kerana mereka anak sulong walaupun saya bukan ibu mereka, tapi saya menggalas satu tanggungjawab yang cukup besar mengajar dan mendidik mereka agar menjadi INSAN yang berguna..

Bagaimana dengan Menu Bersahur?
 saya bangun seawal 4.40 pagi..menyediakan sahur untuk saya dan suami..kami makan yang ringkas untuk sahur tapi minuman yang tidak pernah kami tinggalkan ialah Performance Drink..Kalau kita lihat iklan 100plus di kaca TV, ia mempromosikan kebaikan minuman ini di bulan puasa kerana kemampuannya memastikan kita sentiasa bertenaga walaupun berpuasa sepanjang hari. kenapa?Performance Drink juaga ialah adalah minuman isotonik yang mempunyai imbangan elektrolit yang memastikan bendalir badan sentiasa stabil. Ia mengandungi glukosa, fruktosa dan beberapa bahan lain yang menjadikan kita sentiasa bertenaga.
Hari Pertama Puasa
saya sediakan bekal untuk aiman ke tadika..Nasi dan Ayam Goreng Kicap kerana di tadika tidak menyediakan makaan berat sepanjang Ramadan.Susah hati saya kerana aiman baru berusia 4 tahun dan masih kecil pada pandangan saya untuk tidak makan seharian.Terkejut betul bila jam 3 aiman balik dari tadika bekalan yang dibawa tidak terusik..
Aiman:Mama, Aiman Puasa,kawan- kawan puasa,ustazah puasa..
Mama:Betul aiman puasa?
Aiman:Betul...Mama Aiman nak air soya?
Mama:Aiman cakap puasa?
Aiman:(habis segelas air soya) aiman puasa la nie..
Anak saya masih belum faham apa itu puasa?kerana dia masih kecil cuma saya kagum kerana dia tidak bersahur tapi boleh menahan lapar dan dahaga sehingga jam 3.40 ptg..

Hari Kedua Puasa
Aiman:Mama Aiman tak nak bawa bekal..Aiman Puasa..Kawan-kawan Puasa.


Jadi apa yang saya buat ialah bancuhkan  ESP dan Meal Shakes sebelum ke tadika..Saya perlu menghormati kehendak aiman untuk tidak membawa bekal  walaupun saya belum melatihnya berpuasa tetapi dia boleh memahami yang di sekolah bulan puasa tidak boleh makan dan minum dan dia boleh menghormati ustazah yang berpuasa walaupun ada surat pemberitahuan kebenaran untuk membawa makanan.Alhamdulillah kanak-kanak cepat belajar melalui persekitaran. Latih sedikit demi sedikit. Jika hari pertama anak anda berjaya menahan lapar dan dahaga separuh hari, keesokannya cuba panjangkan tempoh berpuasa sehingga  petang. Begitulah seterusnya sehingga anak anda berjaya puasa penuh .Apa yang kita perlu lakukan ialah:-

Beri penghargaan…. Jika anak berhasil menyelesaikan puasanya dalam sehari, berilah hadiah. tak semestinya dalam bentuk wang..saya yakin si kecil lebih mudah meneruskan ibadat berpuasa sepanjang Ramadan sekiranya ibu bapa sentiasa memberikan sokongan kepada mereka.

Memberi motivasi. “Anak yang masih kecil perlu disemai jiwanya dengan contoh teladan yang baik.Anak kecil sebenarnya mudah untuk dididik berpuasa. .maksud saya sebaiknya sediakan pelbagai program untuk mereka lakukan bagi mengisi masa terluang supaya tidak begitu terasa masa berlalu

Niat berpuasa..Jangan lupa melatih anak niat ...kalau boleh..amalkan membaca niat berpuasa bersama keluarga selepas makan malam..dgn cara ni..anak kecil akan lebih seronok

Menu makanan berbuka dan sahur untuk anak sama saja dengan menu orang dewasa.dan if possible..hidangkan makanan kegemarannya

Kurangkan menonton tv..kerana  banyak sangat tgk iklan2 makanan..menggugat iman anak kecil

Untuk sahur, perbanyaklah makanan dari jenis protein dan lemak seperti daging, nasi, telur, ikan, dan lainnya.
jadi apa supplemen yang sesuai?..pastinya  mealshake (vanila flavored ala2 mc donald milkshake tu..nyummy) ~mengandungi protein,fiber(serat) dan zat gizi tambahan yang lengkap…
menarik bukan? 3 in one..dan yang best tu..bukan je sesuai untuk anak2.. tapi untuk seisi keluarga… walau apa jua anda… bujang, berkahwin,pregnant,breastfeed.ataupun masih bergelar..student.. MEALSHAKE -pastinya perisai best untuk berpuasa... selain dari ESP ...meal shake dan performance ni kira antara supplemen terlaris..apa lagi yang anda tunggu?

Anda boleh hubungi saya 012-3466 986 atau
email saya di norwina@smskb.edu.my.

1 canister ESP (Energizing Soy Protein) & 1 canister Performance Drink total RM197 (including postage)..OR


1 canister MealShakes & 1 canister Performance Drink total RM167 (including postage)..OR
 
Jika anda ingin pergi sendiri ke mana- mana 7 cawangan Shaklee yang berdekatan anda boleh gunakan ID saya 830029 untuk dapatkan harga ahli yang cukup istimewa.

Selain itu apa yang boleh saya katakan ialah saya amat berpuas hati dan selesa sepanjang 10 hari berpuasa bersama Shaklee di bulan ramadhan kerana kami sekeluarga kekal cergas dan sihat untu menjalani ibadah ini.disamping PD,ESP dan Meal Shake yang mengandungi glukosa, fruktosa dan beberapa bahan lain yang menjadikan kami  sentiasa bertenaga.serta protein,fiber(serat) dan zat gizi tambahan yang lengkap…

Mama:Semua anak yang dilahirkan adalah bersih.Kitalah sebagai ibubapa atau pendidik mereka yang akan mencorak bentuk- bentuk anak ini di awal kehidupan mereka.Patutkah kita serahkan zuriat kesayangan kita kepada mereka yang tidak menentu akhlak Islamnya?